İLK KEZ GELENE YAYLA REHBERİ

İLK KEZ GELENE YAYLA REHBERİ

İLK KEZ GELENE YAYLA REHBERİ

 

Gün gelmiş çatmış ve o uzun süredir aklında kalan Karadeniz turuna önümüzdeki hafta çıkıyorsundur.

Selfi çubuğunu, Powerbank’i aldık başka ne lazım diyorsun. Gel şöyle.

 

Nasıl Gidelim?

Diyelim ki yolunuz Karadeniz’e düştü ve Hemşin yaylalarına doğru yol aldınız.

Turla geliyorsanız eğer sizi bulutlara götürecek yaylalara gönül vermiş birileri var demektir. İşiniz biraz kolay olur bu durumda. Yok ben kendi imkanlarımla kafama göre takılacağım derseniz eğer taşlı yollarda aracınızın dibini vura vura yol almak istemezseniz mutlaka suv bir araç tercih ederek yola çıkmalısınız. Hatta bazı yayla yollarında çamurdan, ya da mevsim olarak sonbahara girmişseniz yükseklere yağan kardan dolayı aracınızın 4x4 olmasının artılarını göreceksiniz. Aracınızla bir çok yaylaya uğrama, istediğinizde istediğiniz kadar kalma imkanınız olacağından turla bile gelmiş olsanız bir sonraki planı arabalı yapmaya daha ilk uğradığınız yerde başlamış olursunuz. Araçla geldiğinizi düşünerek devam edelim.

 Arka fonda tulumdur kemençedir böyle sizi alıp götürecek yöreden bir ezgi olmalı. Kaldı ki yolda ilerledikçe tulum sesi ile birbirini tutan eller göreceksiniz, horon halkasının elleri. Çoğu ilk kez orada karşılaşmış olanların el ele tutuştuğu halkalar Fırtına Deresi boyunca ve ulaşmaya niyetlendiğiniz zirvelerde sizi karşılamaya devam eder. Kara lastiğiyle horon halkasında olanı da görürsünüz, en kaliteli outdoorlarıyla olanı da. Tulumun birleştiriciliğine karşı koymayıp arabanızı kenara çekip kendinize halkada yer edinmenizi öneririz. Şöyle bir nefes alın, çocuklar bir hikaye paylaşsın bakalım.

 

Yanımıza Ne Alalım?

Outdoor demişken hemen bu konuya değinelim. Bulutların üzerine çıkmanın tatlı zahmetleri var. Bunun için de elbette tedarikli gelmek gerekir. Yaylaya gelirken olmazsa olmazlarınızın başında rahat yüksek tabanlı mümkünse su geçirmeyen dağ koşullarına elverişli bir ayakkabı gelir. Buna ilave olarak terletmeyen, sizi yağmur ve rüzgârdan koruyan hafif üstlüklerle beraber kalın ve daha da kalın polarlar almanızda fayda olduğunu üzülerek söyleyelim. Kullanacağınız garantisi yok ama Yaylalarda aynı gün 4 mevsim yaşanır bazen. Şahane dimi? Yaylanın dumanı meşhurdur evet ama güneşi de yakar adamı. O yüzden güneş gözlüğü banko atılsın çantaya. Hatta biraz daha ileri gidersek güneş kremi bile alınmasında fayda var. Alnımız biraz açık gibiyse şapka da alınabilir, sağlam olsun.

 

Nelere Dikkat edelim?

 Yürüyüşlere rehbersiz gidecekseniz kesinlikle bir rota belirleyin ve bu rotanın dışına çıkmamaya özen gösterin. Planladığınız rotanızı da geride kalan bir yakınınızla paylaşın. Çünkü yaylalarda anında bastıran yoğun sis yolunuzu kaybetmenize hatta ekip arkadaşlarınızla bile birbirinizi kaybetmenize sebep olabilecektir. Bölgede sık rastlanan kayıp olayları ve mahsur kalmalar bu durumun ciddiyetini gözler önüne sermektedir. Bazen kan şekerinizin düşmesi ihtimaline karşı yanınızda şeker, çikolata Vb. tatlı bir şeyler bulundurun. İlkyardım malzemesi çantanızda muhakkak bulunsun. Hatta işaret fişeği, ses fişeği, fener, termal battaniye gibi çantanızda çok yer kaplamayacak ama olası bir ihtiyaç halinde sizin geceyi sağlıklı geçirmenize yardımcı olmakla beraber size ulaşmak isteyen insanların da daha kolay ulaşmasını sağlayacak malzemeler bundurun.  Kötü senaryolar var evet ama o yürüyüşte ki çekeceğiniz fotoğrafları, dumanların arasında kayboluşları, bulutların üzerindeki hissedilen karşı konulmak özgürlüğü, buz gibi suları, derinden gelen türkü ezgilerini düşünürseniz hemen motive olabilirsiniz.

 

Ne Yiyelim?

Doğal bir yaşam ortamı bulmuşken tabi ki beslenmemiz de doğal olmalı. Buralara kadar gelmişken muhlama yemeden dönülür mü?  Yaylada size muhlama yapan biri çıkar o kolay. Üstünde yağ tabaka olmuş dumanı tüten bir muhlama önünüzde duruyor. Kilo alırım korkusuyla ilk bir iki lokma deniyorsun. O eşsiz lezzet damakla buluşunca hiç unutamayacağın kısa bir şölen başlar. Peyniri lokmanızla beraber uzayıp gider, peynir tavadan ayrılsın diye ayağa bile kalkarsınız, rahat olun bu durum abes sayılmaz. Muhlama biter ama aslında o kadar da bitmemiştir. Tavanın dibi var bide, kaşıkla kazıyıp yersin. Tavanın dibini yiyenin düğününde yağmur yağar derler. Artık karar sizin.

Şimdiden hoşgeldiniz.

 

Eğer olur da gelemezseniz diye biz yayların güzelliklerini size getiriyoruz. Yayladan gelen lezzetlerimize göz atmak için aşağıdaki görsele tıklayarak ürünlerimizi inceleyebilirsiniz.


 

 

Etiketler: Yayla Rehberi
Eylül 29, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR